Nyaya Health

PROJECT DESCRIPTION:

This proposal aims to act not only like a mere physical entity, but a total investment program that has a potential to help the people of the region to cope with their problems, from the money flow processes up to post-construction consequences. That is why also project management concepts were shown in the presentation board. The proposal endeavors to select the best option to help the people of the region be a part of the construction process both to fulfill the public participation, and the financially horizontal distribution in order to bring a humble but important economic vitality to the region. In order to achieve these goals, the building materials have to be gathered from the closest radius. And materials were decided according to the local capabilities of Sanfe Bagar. Vernacular building techniques are intended to be promoted. However that does not mean that non-professional workers are not welcome, vice versa, the construction process aims to make people, particularly the women to take advantage of their construction experiences after the construction to add an income to their poor households. By having a large and local labor, possible alienation feeling is aimed to be avoided, as the builders will be the users themselves. The proposal even humbly have advices to Nyaya Health, since it is known that the health problems are caused by economical problems (lead to emigration) so Nyaya Health can upgrade the economical sustainability of the local people by letting them to gain new skills in the construction process and after…This participation can upgrade the social sustainability, which will hopefully result in a better relationship between the Nyaya complex and the local people. To conclude the social-economical aspect, the proposal mainly aspires to boost up the self-confidence, self-appreciation of the local people by a rational self-production. In addition the wages are thought to be relatively low in the region that makes the whole management concept economically profitable. This conception has its reflections in architectural composition, like the upwards movement which tries to promote dynamism and framing the familiar scenery which intends to let the local people appreciate the beauty of their own country. Also the courtyard plan, accentuates the user-centeredness. 

Physical features of the proposal are in fact totally in collaboration with the socio-economic and psychological sustainability since a physically sustainable architectural entity may positively affect the feeling of independency of its users. Physical sustainability has been given extreme importance and it is the main form giver. The roofs are inclined to meet perpendicularly with the summer sun which will heat up the roof and the large opening directed towards the north elevations will let the warm and exhaust air heated by the roof outside, this movement will cause a drift of cooler air from the lower levels ending in an air circulation in hot days. So actually solar power is used passively for air circulation which will provide cooling by evaporation on human skin. Also the wooden panels that are filled with straw insulation promise an extra space when the northern roofs are opened in hot days. In countries with hot climates, people sleep on their flat roofs, but here in summer days heavy monsoon rain prevents both flat roofs and the sleeps that could be done on them. So these mobile wooden panels promise a place to relax (particularly for staff quarters) with a strong air circulation without being effected by rain. Also driving rain is not a problem as the local dominant wind is known to blow from the south from which the panel-platforms are protected by inclined roofs towards north. Also wind is not directly let in to protect the desired air circulation based on air density, but the wind assists this circulation as the wind from south to north creates negative air pressure zones in the north facades which will end in even better air drift. Towers and stage al together forms a dynamic portal to the complex. The stage takes advantage of the courtyard as a gathering space and turns into a mini public square. The shorter tower houses a small storage for the stage and is the main place for internet connection equipment whatever technology is selected. The tall tower stores the monsoon rain water. With its roof panel shut, it also creates an air circulation and helps the water cool down. So in summer days the complex can have its cool water with potential power of the tower, so no extra plumbing engines are required. Counseling rooms are put near the portal for easy access, on the contrary the staff quarters are placed on the north of the courtyard for a better privacy but not isolation. The southern walls of the staff quarters are suitable for exhibitions for public and training reasons. These southern walls have mobile eaves to imprison the absorbed solar energy during winter days in order to take advantage of it at winter nights, as thermal mass. The building materials are:

1. Natural Stone for foundations

2. Adobe bricks for both structural and non-structural walls 

3. Wood for beams spanning 3 meters (larger sections for beams of the eaves and two exceptional wooden trusses of the meeting hall)

4. Twig+straw+reed matting panels for mobile units with insulation

5. Reed matting for groundcover. 

6. Slate for roof cover.

In case these materials cannot be produced, all of them can be altered with industrial materials like r.c. or concrete or baked bricks for adobe walls, metal roofing for slate, however in such an alteration all the social approach concepts will be harmed.

[ ] 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s